Autoviihde

Asetus
Autokohtainen haku

Autosoittimen osto-opas

Autosoittimen ostaminen voi joskus tuottaa valinnanvaikeutta. Valikoimaa on runsaasti ja autosoittimien ominaisuudet vaihtelevat laajalti. Tämän autosoittimen osto-oppaan on tarkoitus helpottaa sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopiva jälkiasenteinen autosoitin.

Autosoittimella on tänä päivänä tärkeä merkitys niin ajonaikaisen viihtyvyyden, käytännöllisyyden kuin myös ajoturvallisuudenkin kannalta. Tässä osto-oppaassa käydään läpi yleisimpiä asioita, mitä sinun tulisi ottaa huomioon autosoittimen valinnassa.

Mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien autosoittimen valintaa tai yhteensopivuutta autoosi, niin asiakastukemme auttaa sinua mielellään löytämään valikoimastamme juuri sinulle sopivan autosoittimen.

Mitä asioita minun tulisi ottaa huomioon autosoitinta valitessani?

Autosoitinta valitessasi olisi hyvä ottaa huomioon jälkiasenteisen soittimen fyysinen koko ja ominaisuudet, sekä mitä haluat soitinpäivityksellä tuoda autoosi. Minkäkokoinen soitin mahtuu autosi alkuperäiselle soitinpaikalle? Haluatko bluetooth-yhteyden lisäksi muita lisätoimintoja kuten Android Auto tai Apple Carplay? Vai haluatko kenties täysin Android-pohjaisen autosoittimen kaikilla herkuilla? Oikealla autosoittimen valinnalla parannat merkittävästi viihtyvyyttäsi ajon aikana.

 

Alkuperäinen soitinpaikka

Jälkiasenteisia soittimia on tänä päivänä markkinoilla monenkokoisia ja valikoimaa on runsaasti. Yleisimmin soittimet ovat joko 1-DIN tai 2-DIN standardin kokoisia, mutta joukosta löytyy myös suurilla 9", 10" ja 10.1" näytöillä varustettuja autosoittimia sekä flippinäytöllisiä malleja.

Tämän vuoksi sinun tulisi ensiksi kartoittaa autosi alkuperäinen soitinpaikka, jotta selviää minkälainen autosoitin soveltuu autoosi fyysisiltä mitoiltaan. Ammattitatoinen henkilökuntamme auttaa sinua halutessasi selvittämään autoosi soveltuvan soitinjärjestelmän.

 

Autosoittimen ominaisuudet uudessa soittimessa

Jälkiasenteisten autosoittimien ominaisuudet vaihtelevat paljon. Edullisemman hintaluokan autosoittimet ovat yleensä varustettu FM-radion lisäksi USB-, AUX- ja bluetooth-toiminnoilla, jolloin voit striimata ajon aikana puhelimestasi lempimusiikkiasi ja soittaa Hands-free -puheluita.

Tänä päivänä kysynnän kasvaessa löytyy kuitenkin jo edullisemmastakin hintaluokasta todella päteviä autosoittimia, jotka ovat varustettu Android Auto- ja Apple Carplay-toiminnoilla. Android Auto- ja Apple Carplay-toiminnot mahdollistavat esimerkiksi navigoinnin, yhteystietojen ja monien muiden sovellusten sulavan käytön autosoittimesi näytöllä ajon aikana. Tässä kannattaa huomioida, että toisissa autosoittimissa nämä lisätoiminnot käyttävät langallista ja toiset langatonta yhteyttä.

Peruutuskameravalmius löytyy kaikista kosketusnäytöllisistä multimediasoittimista. Mikäli haluat soittimen vaihdon myötä joko asentaa jälkiasenteisen peruutuskameran autoosi tai säilyttää vakioperuutuskameran toiminnassa uudella soittimella, niin tarvitset tähän tarkoitukseen kosketusnäytöllisen soittimen.

 

Äänenlaatu ja äänisäädöt

Mikäli haluat soitinpäivityksellä korostaa etenkin autosi äänenlaatua, suosittelemme kiinnittämään tarkkaavaisuutta soittimen tuomiin äänensäätö-ominaisuuksiin, RCA-linjalähtöjen laadukkuuteen ja RCA-lähtöjen määrään.

Jälkiasenteisissa autosoittimissa on runsaasti eroavaisuuksia äänisäädöissä. Taajuuskorjain vaihtelee yleisesti 5-16 kaistan välillä. Toisissa autosoittimissa on erikseen Subwooferin tasonsäätö ja ohjaus-toiminto. Joissian malleissa on jopa 3-tieaktiivisuotimet.

Kaikilla näillä säätö-ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus soittimen ulosannin laatuun. Mitä enemmän kaistoja löytyy taajuuskorjaimesta, sitä tarkemmin voidaan laskea tai korostaa auton äänimaailman eri taajuuksia. Subwooferin ohjauksella taas voidaan määrittää tarkemmin subwooferin sointia autossa, jolloin saat rajattua subwooferin soinnin juuri haluamallesi taajuudelle.

Jos aiot asentaa autoosi useamman autovahvistimen, niin suosittelemme kohdistamaan soitinvalinnan sellaiseen malliin, josta löytyy vähintään 2 x RCA-linjalähdöt. RCA-linjalähdöissä on myös laatueroja eri soitinten välillä. Mikäli haluat mahdollisimman korkealaatuista äänisignaalia, niin suosittelemme 5V HiVolt RCA-linjalähdöillä varustettua soitinta.

Yhä useammasta autosoittimesta löytyy nykyään jo sisäänrakennettu DSP ja aikaviivesäädöt. Aikaviivesäädöillä voit syöttää manuaalisesti autosoittimeesi etäisyydet eri kaiuttimista haluamaasi kuuntelupisteeseen, jolloin soittimen DSP muodostaa äänentoistollisesti oikeanlaisen stereokuvan autoosi. Näin saat tuotua enemmän eloa ja dynamiikkaa autosi äänentoistoon, kun vasen ja oikea erottuvat selkeästi kappaleissa.

 

Voinko saada huippulaatuisen äänentoiston muulla tavoin?

Korkeatasoisen äänentoiston saavuttamiseksi ei aina tarvitse maksaa itseään kipeäksi hankkimalla sitä kalleinta autosoitinta. Viime vuosina yleistyneet plug'n'play tyyppiset signaaliprosessorit mahdollistavat huippulaatuisen äänijärjestelmän rakentamisen niin perusmallin jälkiasenteisen autosoittimen kuin myös vakiosoittimenkin kanssa.

Signaaliprosessori asennetaan yleensä autosoittimen taakse kaapelisarjalla plug'n'play tyylisesti. Signaaliprosessori tuo autoosi jälkiasenteista soitintakin laajemmat äänensäätö-ominaisuudet, aikaviivesäädöt stereokuvan luomiseen sekä korkealaatuiset RCA-linjalähdöt autovahvistimien asentamiseen. Osa signaaliprosessoreista on myös varustettu Bluetooth-audiostreamauksella. Signaaliprosessori on loistava valinta, kun halutaan korkeatasoista äänentoistoa.

Signaaliprosessorin asentamisessa suosittelemme käyttämään automallikohtaisia Iso-T johtosarjoja, mikä mahdollistaa täydellisen yhdistyksen auton alkuperäiseen järjestelmään ilman erillisiä johtojen katkomisia tai muita kaapelien yhdistyksiä. Tämä on myös todella turvallinen tapa lisätä DSP-signaaliprosessori järjestelmään niin CAN-väyläiseen kuin perinteiseen Analogiseen järjestelmään.

Mitä tarvikkeita tarvitsen autosoittimen asentamiseen?

Yleisesti jälkiasenteisen autosoittimen asentamiseen tarvitaan autokohtainen johtosarja, soitinkehys ja antenniadapteri.

Jälkiasenteisen autosoittimen asentamiseen tarvittavat soittimenvaihtotarvikkeet ovat yleensä plug'n'play-tyylisiä adaptereita joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Usein kompastuskivenä autosoittimen hankkimisessa onkin juuri omaan autoon sopivien soittimenvaihtotarvikkeiden löytäminen laajasta valikoimasta ja tarjonnasta. Samaan autoon voi esimerkiksi löytyä kymmenkunta eri johtosarjaa, joissa on eri varustetasoille omat ohjaukset ja toiminnat.

  • Mistä esimerkiksi tiedän, mikä johtosarja käy autooni?
  • Entäpä mikä soitinkehys sopii autooni?
  • Tarvitsenko soittimen vaihtoon lisäksi muita adaptereita?

Tällä oppaalla on tarkoitus ohjeistaa, mitä asioita sinun tulisi ottaa huomioon ennen autosoittimen asennusta.

Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua mielellään halutessasi selvittämään sopivat soittimenvaihtotarvikkeet autosi soittimen vaihtoon, jotta saisit kerralla oikeat asennustarvikkeet juuri sinun autoosi sopivilla ominaisuukislla, jolloin kaikki auton alkuperäiset lisätoiminnat toimivat uudenkin soitinjärjestelmän kanssa

 

Mikä johtosarja sopii autooni?

Johtosarjat ovat autokohtaisia kaapelisarjoja, jotka mahdollistavat jälkiasenteisen autosoittimen asentamisen vakiosoittimen tilalle auton alkuperäisiä johtoja katkomatta. Automallista riippuen voit tarvita soittimen vaihtoon joko CAN-väylällisen johtosarjan, ISO-liitinsarjan tai Infoadapterin.

 

CAN-väylällinen johtosarja vai ISO-liitinadapteri?

Johtosarjojen rajaamiseksi, ensin olisi hyvä selvittää, onko autossasi mahdollisesti CAN-väylä. Yleisenä muistisääntönä voidaan sanoa, että CAN-väylä löytyy lähes kaikista vuodesta 2005 eteenpäin valmistetuista automalleista muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tämä tarkoittaa, että alkuperäiselle soittimelle tulee herätevirta autosi CAN-väylästä. Tässä tapauksessa tarvitset autosoittimen asentamiseen autosi alkuperäistä CAN-väylää lukevan johtosarjan, mikä muodostaa automaattisesti herätevirran uudelle jälkiasenteiselle soittimelle.

Mikäli CAN-väylää ei ole ja alkuperäiselle soittimelle tulee normaaliin tapaan +12V herätevirta, käy soittimen vaihtoon perinteisempi autokohtainen ISO-liitinadapteri.

 

Auton alkuperäisten ominaisuuksien ylläpitäminen uudella soittimella

Autokohtaisen johtosarjan valinnassa tulisi myös huomioida:

  • Onko autossasi vakiona rattisäätimiä?
  • Onko autossasi alkuperäistä peruutuskamera?
  • Onko alkuperäisessä soittimessa ajotietokoneen tietoja vakiosoittimen näytöllä?
  • Onko autossa alkuperäistä vahvistinyksikköä?
  • Sekä löytyykö autosta alkuperäistä etu- tai takatutkasarjaa?

Mikäli autossasi on rattisäätimet ja haluat säilyttää ne toiminnassa uudella jälkaisenteisella soittimella, tarvitset autokohtaisen rattisäädinadapterin ja soitinmerkkikohtaisen LEAD-kaapelin. Rattisäädinadapteri tarkoittaa samaa asiaa CAN-väyläisen johtosarjan kanssa. Eli nämä tulevat samassa paketissa.

Autosi mahdollinen alkuperäinen peruutuskamera voidaan usein säilyttää toiminnassa jälkaisenteisella soittimella sopivalla peruutuskamera-adapterilla. Peruutuskamera-adaptereita löytyy valikoimastamme useimpiin eri automalleihin. Mikäli autossasi on vakio peruutuskamera, suosittelemme tarkastamaan vakiosoittimen takana olevan alkuperäisen peruutuskameran liittimen mallin ja vertaamaan sitä valikoimastamme löytyviin autokohtaisiin peruutuskamera-adaptereihin.

Mikäli autossasi on vakiona peruutustutkat, ovat nämä yleensä sidoksissa alkuperäiseen soittimeesi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Peruutustutkat saadaan säilytettyä toiminnassa lähes jokaisessa automallissa soittimenvaihdon myötä sopivalla johtosarjalla. Valikoimamme CAN-väyläisissä johtosarjoissa mainitaan, mikäli johtosarja säilyttää autosi alkuperäiset peruutustutkat toiminnassa soittimen vaihdon myötä.

Joissain automalleissa on vakiosoittimen rinnalla erillinen alkuperäinen vahvistinyksikkö. Tässä tapauksessa soittimen vaihtoon tarvitaan alkuperäistä vahvistinta tukeva johtosarja. Mikäli vakiosoittimesi taakse ei tule joko kaikkia kaiutinkaapeleita tai ollenkaan, niin tämä tarkoittaa, että autossasi on todennäköisesti alkuperäinen vahvistinjärjestelmä. Näissä tapauksissa suosittelemme olemaan yhteydessä asiakastukeemme, niin osaamme neuvoa sinulle autoosi sopivan johtosarjan.

 

Katoaako ajotietokoneeni tiedot soittimen vaihdon myötä?

Mikäli autossasi on ajotietokone alkuperäisen soittimen näytöllä, tarvitaan soittimen vaihtoon yleensä autokohtainen Infoadapteri. Infoadapteri on CAN-väylällinen johtosarja, joka kykenee tuomaan alkuperäisen soittimen ajotietokoneen tiedot jälkiasenteisen autosoittimen näytölle. Monet infoadapterit säilyttävät myös autosi mahdolliset ilmastoinnin säädöt ja visuaaliset peruutustutkat toiminnassa jälkiasenteisella soittimella.

Infoadaptereita löytyy monesti samaan automalliin useampaa eri mallia, riippuen autosi varustetasosta. Mikäli autosi vakiosoittimen näytöllä on edellä mainittuja toimintoja, niin suosittelemme olemaan yhteydessä asiakastukeemme, jotta voimme selvittää juuri sinun autoosi sopivan infoadapterin.

 

Mikä soitinkehys sopii autooni?

Soitinkehys on automallikohtainen muovinen koristepaneeli, joka on suunniteltu jälkiasenteisen autosoittimen asentamiseen niin, että se peittää uuden soittimen ympärille jäävät tyhjä aukot. Sopivalla autokohtaisella soitinkehyksellä kojetaulusi säilyy alkuperäisen näköisenä soittimen vaihdon myötä ja lopputulos on tyylikäs.

Autokohtainen soitinkehys tulisi valita valitsemasi autosoittimen rungon koon perusteella. Esimerkiksi asentaessasi 2-DIN standardin kokoista autosoitinta, tarvitset myös 2-DIN kokoisen soitinkehyksen, joka istuu autosi kojetauluun.

Valikoimamme kaikissa soitinkehyksissä on mainittu, minkä kokoiselle jälkiasenteiselle autosoittimelle se on suunniteltu.

Soitinkehyksen avulla soittimen kiinnitys on helpompaa, turvallisempaa ja ennenkaikkea todella tärkeää tyylikkään lopputuloksen takaamiseksi.

 

Mikä antenniadapteri sopii autooni?

Autokohtaisella antenniadapterilla säilytät autosi alkuperäisen antennijärjestelmän toiminnassa uudella jälkiasenteisella autosoittimella. Antenniadapteri kytketään autosoitinta vaihdettaessa suoraan soittimen taakse alkuperäiseen antenniliitäntään eli sinun ei tarvitse tuoda uutta kaapelia antennilta uudelle autosoittimelle.

Erilaisia antenniadaptereita on tarjolla runsaasti ja saman vuosimallin autoon voi käydä useampikin vaihtoehto. Ennen uuden antenniadapterin hankkimista, suosittelemme käyttämään autosi alkuperäistä soitinta irti ja katsomaan, minkälainen antenniliitäntä autossasi on vakiona. Halutessasi, asiakastukemme opastaa sinua mielellään sopivan antenniadapterin etsinnässä valikoimastamme.

Kategoriat: Osto-oppaat