MB Vito W447 Äänentoiston Parannus - Aktiivinen äänijärjestelmä

Mercedes-Benz Vito W447 Äänentoiston parannus

Tarkastele kuvien kera, kuinka suoritimme Mercedes-Benz Vito W447 korimallin äänentoistolaitteiston jälkaisenteisen rakennuksen. Uusi äänijärjestelmä rakennettiin aktiiviseksi audiopaketiksi.

 

 

 

MB Vito äänentoiston parantaminen

Asiakkaamme halusi parantaa MB Vito W447 korimallin alkuperäisen nuhjuisen äänentoiston jälkiasenteiseksi High-End -äänijärjestelmäksi. Alkuperäinen äänentoisto on kieltämättä tässä korimallissa hieman sieluton johtuen alkuperäisistä kaiuttimista ja tehonpuutteesta alkuperäisellä soittimella. Tähän saadaan äänentoistollinen parannus jo pelkästään ovien kaiuttimien vaihdolla ja vaimennustyöllä, mutta parhaan mahdollisen äänentoistollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi suosittelemme DSP signaaliprosessoria W447 alkuperäisen autosoittimen perään ja kaiutinvahvistimen sekä basson asennusta. Signaaliprosessori on plug'n'play tyylinen ratkaisu tehon lisäämiseen ovikaiuttimille ja mahdollistaa myös autovahvistimien ja subbaripaketin lisäämisen osaksi alkuperäistä soitinta 3xRCA (5V) linjalähtöjen ansiosta.

Erillissarjan ja signaaliprosessorin asennuksen lisäksi midbassoille ja diskanteille asennettiin 4-kanavainen autovahvistin tuomaan lisätehoa sekä väliseinään rakennettiin customtyönä 2 x 10" subbaripaketti relfeksikotelolla ja verhoilun kera.

Koko äänipaketti suoritettiin High End-tyylillä ja uusi audiojärjestelmä rakennettiin aktiiviseksi, ilman konkreettisia jakosuotimia. Aktiivinen äänentoisto tuo kaiuttimien parhaat puolet esiin, kun jokaiselle kaiutinelementille saadaan syötettyä tarpeeksi tehoa ja äänisäädöt / signaalin suodot tehdään MDS A8DSP signaaliprosessorin omalla säätösovelluksella. Näin pienetkin vivahteet ja äänet erottuvat eri musiikkikappaleissa ja äänimaisema on laadukkaan luonnollinen ja harmoninen.

Asennuskuvaus osa-alueittain:

  • - DSP Signaaliprosessorin asennus alkuperäisen soittimen rinnalle
  • - Kaiuttimien vaihto oviin (Erillissarja) + vaimennustyö
  • - Custom Kotelotyö 2x10" subbareille väliseinään (Refleksikotelon rakennus väliseinään)
  • - 4-Kanavaisen vahvistimen asennus erillissarjalle ja kaiutinkaapelointi
  • - Monovahvistin 2 x 10" subwoofereille
  • - Audiojärjestelmä rakennettiin aktiiviseksi - suodot tehtiin MDS A8DSP signaaliprosessorilla

 

Asennetut päätuotteet:


Alkuperäinen ovi

Alkuperäinen ovi

Ovipahvin irroittamiseen suosittelemme käyttötarkoitukseen sopivia muovisia irroitustyökaluja (esim. 5-osainen ovipahvin irroituskitti). Ovipahvin irroittamalla oikeaoppisesti muovisilla irroitustyökaluilla saat ovipahvin ehjänä irti, eikä ovipahviin tule asennusjälkiä.

Ovipahvi irroitettu

Välipelti ja alkuperäinen kaiutin

Ovipahvin irroitettua päästään seuraavaksi irroittamaan alkuperäinen keskiäänikaiutin. Lisäksi nähdään, että tässä automallissa ovirakenteen välipelti ei ole irroitettavaa mallia eli ovirakenteen vaimennus täytyy suorittaa kaiutinaukosta käsin, jotta vaimennus materiaalit saadaan oikeaoppisesti uloimpaan peltirakenteeseen kaiuttimen taakse. Alkuperäinen kaiutinelementti on kiinteästi kiinni muovilla alkuperäisessä soviterenkaassa. Alkuperäisen kaiuttimen tilalle saadaan asennettua helposti autokohtaisella soviterenkaalla CT25MC18 mikä tahansa jälkiasenteinen 6.5" keskiäänikaiutin.

kaiutin vertailu

Kaiuttimien vertailu edestä

Tähän asennukseen valikoitui MDS Audiophile A6R 6.5" Erillissarja, joka on MDS valmistajan lippulaiva high-end erillissarja. A6R erillissarjan etuna ovat erittäin laaja 30Hz - 27khz taajuusvaste, korkea 90,7dB herkkyys sen tuottama äärimmäisen tasapainoinen äänivaikutelma.

magneetti

Kaiuttimien vertailu - magneetti

Audiophile keskiäänikaiutin on valmistettu vain laadukkaimpia komponentteja käyttäen. Valurunkoinen keskiäänikaiutin on myös todella tarkkasointinen, sen jäykän elementtirakenteen ansiosta. A6R erillissarja sopiikin ominaisuuksiltaan täydellisesti aktiivisen äänijärjestelmän erillissarjaksi.

keskiäänikaiutin asennus

Kaiuttimien asennus

Autokohtaisen CT25MC18 soviterenkaan ansiosta uudet jälkiasenteiset autokaiuttimet sujahtavat helposti alkuperäisen midbasso kaiuttimen paikalle. Audiophile A6R erillissarjan mukana tulevat titaatinset silkkikalottidiskantit asennettiin alkuperäisille paikoille kojetauluun.

Keskiäänikaiuttimien asentamisen lisäksi auton ovirakenteeseen tehtiin 3-tasoinen vaimennus. Oven sisällä uloin pinta vaimennettiin 2-tasoisena butyylikumimatolla ja tämän päälle tulevalla elastisella lämpö-äänieristeellä. Auton ovien vaimennus parantaa auton äänentoistoa merkittävästi korostaen uusien kaiuttimien tarkkuutta ja muutenkin bassokkuutta. Suosittelemme auton ovien vaimennusta aina kaiuttimien vaihdon yhteydessä. Ovien vaimennus on edullinen ja helppo tapa parantaa ajomukavuutta, kun sisämelu pienenee ja kaiuttimien sointi paranee. DLE vaimennusmatoissa on aina valmis erittäin tarttuva liimapinta eikä butyylikumi tarvitse lämmittämistä, minkä vuoksi suosittelemme tätä auton vaimennukseen erittäin lämpimästi.

 width=

Alkuperäinen ovipahvi

Oven vaimennustyö viimeistellään ovipahvin vaimennuksella. Alkuperäinen ovipahvi on täysin ilman vaimennusmattoa. Tämä saa aikaan ovipahvin resonointia varsinkin, jos tykätään kuunnella autoillessa musiikkia hieman korkeammilla äänenvoimakkuuksilla.

Ovipahvin vaimennus

Ovipahvit vaimennettiin DLE SD 10 10mm akustiikkamatolla, joka tulee mukana ovien vaimennuspaketissamme -> DLE Doorkit Vaimennuskitti. Polyuretaaninen akustiikkamatto poistaa ovipahvin resonoinnin ja ylimääräiset 'nitinät ja natinat' ovirakenteessa. DLE SD 10 akustiikkamatoissa on valmis herkästi tarttuva liimapinta, minkä vuoksi ovipahvin vaimennus on tehty erittäin helpoksi ja kustannustehokkaaksi.

Alkuperäinen soitin

Alkuperäinen soitin

Auton äänentoiston parannus suoritettiin niin, että auton alkuperäinen soitin jää normaalisti käyttöön. Tämä onnistuu tähän automalliin monikäyttöisellä MDS A8DSP Signaaliprosessorilla (linkki). A8DSP Signaaliprosessori prosessoi alkuperäiseltä soittimelta lähtevän äänisignaalin parantaen äänenlaatua ja tehostaen äänisignaalia. MDS A8DSP signaaliprosessori tuo autoon myös 3xRCA 5V HiVolt RCA-linjalähdöt neljä kanavaisen ja monovahvistimen asentamiseen. DSP prosessori mahdollistaa siis aktiivisen äänijärjestelmän rakentamisen edullisesti ja kustannustehokkaasti alkuperäisen soittimen rinnalle niin, että alkuperäinen soitin jää käyttöön.

A8DSP asennus

Signaaliprosessorin asennus

MDS A8DSP Signaaliprosessori asennettin alkuperäisen soittimen taakse. MDS A8DSP signaaliprosessorin omalla Windows-pohjaisella säätöohjelmalla saadaan tehtyä erittäin tarkat äänisäädöt ja aikaviivesäädöt 31-kaistaisella equalisaattorilla. MDS A8DSP jää piiloon alkuperäisen soittimen taakse.

vahvistimen asennus w447

Vahvistimien asennus

Tähän W447 korimalliin vahvistimien paikaksi sopii erittäin näppärästi penkkirivin alapuolella oleva tavaransäilytystila. Vahvistimet on helppo sijoittaa piiloon ja suojata tavaratilan muulta kuljetettavalta tavaralta sekä kaiutin- ja RCA-kaapelit on helppo viedä minne vain. Sekä 6.5" ovien midbassojen että 1" diskanttikaiuttimien kaiutinkaapelit vietiin piilossa verhoilun ja rakenteiden alla jälkiasenteiseen 4-kanavaiseen vahvistimeen. MDS Audiophile 6.5" A6R erillissarja soi korkean herkkyyden ansiosta jo soittimen tai DSp-laitteen teholla hienosti, mutta suosittelemme kuitenkin tälle erillissarjalle omaa 4-kanavaista vahvistinta. Tällöin erillissarjan jokaiselle kaiutinelementille saadaan oman kanavan kautta tarpeeksi kova syöttöteho, jolloin valjastetaan erillissarjan koko potentiaali käyttöön.

Myös tässä artikkelissa myöhemmin tulevan bassopaketin oma 1-kanavainen Pioneer GM-D9701 monovahvistin asennettin 4-kanavaisen vahvistimen rinnalle. Vahvistimien RCA-kaapeleina käytettiin MDS Premium RCAx5 kaapeleita (linkki). Vahvasti suojatut RCA-kaapelit varmistavat tehokkaan signaalin siirron, varman kontaktin RCA-porteissa lukkiutuvilla liittimillä ja ehkäisevät äänisignaalin häiriöitä.

takaseinä ennen

Takaseinän irroitus

Takaseinän panssarilasin paikalle oli tarkoitus rakentaa oma custom refleksikotelo 2 x 10 subbareille. Kotelon rakentamiseksi takaseinä täytyy irroittaa pois paikoiltaan.

Kotelon rakennus

Panssarilasi poistettiin paikoiltaan ja tämän paikalle mitoitettiin ja rakennettiin custom 2 x 10" refleksikotelo MDS Predator 10" subbari elementeille. Kotelo verhoiltiin tumman harmaalla MDSVKH verhoilukankaalla.

subbarin asennus

Subbarin asennus

MDS Predator 10" subwooferit asennettiin paikoilleen koteloon ja refleksiportti asennettiin subbarielementtien väliin. Tämä on loistava tapa saada niin matalaa painetta kuin myös korkeampiakin bassotaajuuksia auton äänentoistoon, jolloin äänentoistojärjestelmästä tulee eloisa ja dynaaminen koko taajuusalueella. Subwooferit kytkettiin Pioneer GM-D9701 1-kanavaisen monovahvistimen perään 1 Ohm kuormaan. Pioneerin monovahvistin antaa jatkuvaa syöttötehoa 1200W RMS 1 Ohm kuormaan näille elemnteille, joiden tehonkesto on yhteenä 1000W RMS.

A8DSP Säädöt

Viimeistely ja äänisäädöt

Auton kaiuttimien, vahvistimien ja bassopaketin asennustyön jälkeen oli edessä se tärkein vaihe eli äänentoistojärjestelmän säätötyö. Säätötyö tehtiin MDS A8DSP Signaaliprosessorn Windows-pohjaisella säätöohjelmalla läppärillä. Jokaiselle kaiutinelementille (midbassot, diskantit ja bassot) tehtiin sopivat suodot suoraan tietokoneella säätöohjelmalla, koska asennus tehtiin täysin aktiivisena ilman konkreettisia jakosuotimia. Näin äänentoistosta saadaan High End tasoinen, jolloin pienimmätkin äänet ja vivahteet eri kappaleissa erottuvat ja musiikki kuulsotaa siltä kuin sen on tarkoitettukin kuulostavan.